bence erkekler istediği tarzda
Erkekler feminen tarzda giyinmemeliRahat, şık ve erkeksi tasarımları ile başta Hollywood aktörlerinin beğenisini kazanan modacı Neil Barrett, son yıllarda erkek modasındaki feminenleşmeye ateş püskürüyor. Medyanın ilgisini çekmek için yapılan bu kıyafetleri “karnaval giysisi” diye niteleyen Barrett, bazı popüler lüks markaların her sezon benzer kıyafetleri piyasaya sürdüğünü söylüyor
Hiç reklam yapmadan dünyaya yayılmaya çalışan bağımsız bir tasarımcı... 42 yaşındaki Neil Barrett, 20 yıldır tasarım yapıyor. Gucci ve Prada gibi lüks firmaların erkek giyimi tasarım direktörü olarak çalıştıktan sonra 7,5 yıl önce kendi adını taşıyan markasını kurarak yoluna devam etme kararı alan Neil Barrett geçen hafta İstanbul’daydı. Koleksiyonun Beymen mağazalarında satışa sunulması nedeniyle Türkiye’ye gelen Barrett ile trendleri ve markasını yaratma sürecini konuştuk.
İzlediği reklam yapmama stratejisi gerçekten de başarıya kavuşmuş. Çünkü 7,5 yıl gibi kısa bir sürede yılda 56 milyon euro’luk bir ciroya ulaşmış. Neil Barrett “Neden reklam yapmıyorsunuz” soruma bakın ne yanıt veriyor: “Bilerek yapmıyorum. İnsanların, reklam dünyasında yaratılan imajın değil ilk önce giysilerimin farkına varmasını istiyorum. Bugüne kadar hep insanların, önce yaptığım kıyafetleri görüp kimin diye sorması, satın alması sonra da sürekli müşteri olması üzerine kurdum bu markayı. Gerçekten de böyle bir alıcı kitlesi oluştu. Ve marka ağızdan ağıza dolaşıp müşterilerini oluşturdu.”
Kıyafetlerime güveniyorlar
Bu arada, Brad Pitt, Justin Timberlake, Ewan McGregor, Orlando Bloom, Jake Gyllenhaal gibi Hollywood’un başarılı aktörleri onun giysilerini üstlerinden çıkarmaz olmuşlar. Hem de Barrett’in giysilerini giymeleri için diğer büyük markalar gibi üstüne para vermemesine rağmen... Neden mi? Barrett, “Hepsi benim kıyafetlerime çok güveniyor ve seviyor. Bu insanlar isteseler herhangi başka bir tasarımcıdan giyebilirler. Ama beni seçiyorlar. Benim için kişisel bir tatmin. Brad Pitt 7 yıldır benden giyiyor. Tanınmamda gerçek anlamda yardımcı olan ilk kişi odur” diyor.
Dolce&Gabbana her yıl aynı
Neil Barrett’in bir diğer özelliği de marka armasının giysinin görünen yerlerine basılmaması. Geçtiğimiz günlerde okuduğum “Dolce&Gabbana, Neil Barrett’ten birkaç şey öğrenmeli” şeklindeki yoruma Barrett’in yorumu alçak gönüllüce değil: “O yorumu ben de okudum. Markamı giysilerimin görünen yerine basmam. Yani benim kıyafetlerimi giyenler markasını değil kıyafetlerin kendisini giyerler. Dolce&Gabbana, D-Squared, Cavalli gibi popüler markalarda ise insanlar, giyen kişiyi görmeden önce giydiklerini ve markasını görür. Ben buna karşıyım. Tasarımlarımı giyen kişinin kendine güven duymasını isterim. Böylece siz önce o kişiyi görür, ne kadar iyi göründüğünün farkına varır sonra da ne giydiğine bakarsınız. Bahsettiğimiz markaların kimisi önceki sezonlarla aynı şeyleri çıkarıyor gibi geliyor insana. Oysa üzerinde markası görünmeyen giysiler tasarladığınızda yeni bir şeyler ortaya koymak zorundasınızdır.”
Son dönemde erkek giyim defilelerinde sıkça görmeye alıştığımız feminen unsurları “çılgınlık, delilik” olarak niteleyen Barrett’e göre bu, basının ilgisini çekmek isteyen tasarımcıların işi. Yani erkek modası evrim geçirmiyor. Dikkat çekmek için yapılan bu tasarımlar Barrett’e göre, karnaval kıyafetleri gibi. “Ama” diyor ve ekliyor: “Karnaval giysileri veya süslü giysiler giymek yılın sadece birkaç günüyle sınırlıdır. Bunları giyerek sokakta yürüyemezsiniz. Kişisel olarak birkaç feminen detayı ben de denedim tasarımlarımda. Ancak erkek giyimindeki bu kadınsallaşmaya karşıyım. Bu hiç çekici değil. Erkekler bir kadın gibi giyinmemeli.”
Sayılarla Neil Barrett
Yıllık ciro: 56 milyon euro
Yılda 120 bin parça kıyafet ve aksesuar satıyor.
nJaponya’da 2 mağazası var. Los Angeles, Kore, Santa Monica, Londra, Milano, Hong Kong ve New York’ta önümüzdeki yıllarda mağaza açmayı planlıyor.
İtalya Milli takımının tasarımcısı
Dedesi ve büyük dedesinin terzi olması dolayısı ile çok küçük yaşlardan beri moda dünyası ile içiçe olan İngiltere doğumlu Neil Barrett, Central Saint Martins School of Art Design’dan mezun olduktan sonra Londra Royal College Art’da erkek modası üzerine bir master eğitimi aldı. Floransa’ya gidip Gucci’de çalışmaya başladı. Kısa sürede Gucci Erkek Hazır Giyim Baş Tasarımcısı oldu. 5 yıl çalıştıktan sonra, Prada’ya geçti ve markanın ilk tasarım erkek hazır giyim koleksiyonunu yarattı. 1999’da Neil Barrett markası ile kendi erkek koleksiyonunu tanıttı. 2003’te Puma ile işbirliği yapıp Puma by Neil Barret markası adı altında ayakkabılar tasarladı. Bir sonraki yıl Puma, Neil Barrett’ı İtalyan Milli Takımı’nın tasarımcısı ilan etti.
Kadın koleksiyonu için Armani teşvik etti
Erkek giyiminde uzmanlaşmış olmasına rağmen 2 yıldır kadın koleksiyonu da yapan Barrett, “En başından kadın giyimini seçseydim şimdi daha ünlü olurdum” diyor. Şimdilik yılda 25 bin parça kadın giysisi ve aksesuarı satıyor. Maskulen parçaların feminen bir anlam yüklenerek kadın koleksiyonuna dönüştüğünü söyleyen Barrett, “Çok süslü değiller yani erkek giyiminde güçlü kökleri var” diyor. Onu kadın giyimine teşvik eden ise ünlü modacı Giorgio Armani olmuş. Hem bağımsız kalıp, hem de markasını nasıl büyüteceği planları yaparken Armani, kadın giyimine girmesi konusunda ısrar etmiş.
Bu sonbahar/kış kat kat giyim ve metal detaylar var
Barrett, 2007 sonbahar/kış koleksiyonunun Beymen mağazalarında satılmasından dolayı son derece mutlu. Neil Barrett, stil sahibi erkeklerin bu koleksiyonda neler bulabileceğini şöyle anlattı: Kat kat giyim var. Ama bunu çok hafif veya sahte katlarla yaptım. Metal detaylar çok fazla. Mesela botlarda fermuarlar var. Yeni bir öğe ekleyerek biraz farklı hale getirmeye çalıştım ama çok farklı ve çok garip olmayacak şekilde. 2008 ilkbahar/yaz defilesini de geçen Haziran’da Milano’da sergileyen Barrett, bu koleksiyonun temasının Visconti Punk olduğunu söyledi. Fikir, Visconti (ünlü İtalyan yönetmen Luchino Visconti) filmlerindeki gibi bir centilmenin çok şık giysilerden oluşan gardırobunu punk ile karıştırmaktı. Yani bir motorcu ceketini takım elbisenin pantolonuyla ya da salaş bir jean’i şık bir ceketle zarafetten ödün vermeden giyebilirsiniz... Bu giyilebilirlikle trendin dengesi...
giyinmeli selda